Masaža stopala

Refleksologija se temelji na znanju i spoznajama o refleksnim točkama koje se nalaze na našim rukama i stopalima. Te točke odgovaraju svakom organu, žlijezdama i strukturama u našem organizmu. Pritiskom na te točke možemo liječiti ili ukloniti mnoge zdravstvene tegobe.

Na stopalima su smješteni živčani završeci, stimuliranjem kojih direktno utječemo na stanje pojedinih organa, a istodobno se punimo energijom, jer su stopala i dlanovi dijelovi tijela kroz koje primamo i pružamo energiju.

Neki dokazi upućuju na to da se ova vrsta masaže prakticirala još u starom Egiptu, Kini i Japanu, a način pružanja ove terapije ostao je isti do danas. Uz refleksologiju,  danas se klijentima nude i neke dodatne,  komplementarne metode opuštanja i brige o zdravlju.

masaža stopala

Refleksološkom masažom, između mnogih, možemo olakšati ove tegobe:

  • Bolove u leđima
  • Migrene
  • Artritis
  • Nesanicu
  • Sportske ozljede
  • Probleme uzrokovane stresom; napetost
  • Probavne smetnje

Refleksomasaža stopala relaksira, izuzetno opušta i reducira bolove. Pokazala se učinkovitom kod nekih konkretnih problema koji idu od agresije kod djece, pa sve do urinarnih problema kod starije populacije.  Refleksološka masaža stopala poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže pri postoperativnom oporavku, ima blagotvorne učinke na psihu (11 studija je dokazalo da smanjuje depresiju,  a 9 studija je pokazalo da pomaže kod anksioznosti). Može pomoći kod pacijenata koji se liječe od tumora, jer olakšava stanja kao što su bol, mučnina, povraćanje i anksioznost, a koja često prate liječenje kemoterapijom.

Osim toga, olakšava trudnoću i porođaj. Dokazano je da žene koje se refleksološki tretira imaju trudove koji kraće traju, i rabe manje analgetika tijekom porođaja. Dodatno se pokazala  korisnom u slučajevima postporođajne depresije. Osobe se okreću refleksologiji zbog raznih zdravstvenih stanja koja uključuju glavobolje, probleme s probavom, menstrualnu bol i nesanicu.

error: Žao nam je, ali kopiranje sadržaja nije dopušteno!